TC No İle SGK İdari Para Cezası Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezası sorgusu yapmak isteyen kişiler T.C. kimlik numarası ile sorgu yapapıp yapamayacağını ya da sorgu yapabilecek başka kanalların bulunup bulunmadığını merak etmektedir. TC No İle SGK İdari Para Cezası Sorgulama işlemi yapılmamaktadır.
İdari para cezaları e-bildirge sistemi ile sorgulanmakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-bildirge sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. E-bildirge sistemi üzerinden İşveren Borç Görüntüleme ekranını açın. söz konusu ekranı yalnızca işverenler kullanabilmektedir.
İşverenler tüm idari para cezalarını bu yöntem ile sorgulayabilmektedir. E-bildirge sistemi üzerinden yalnızca idari para cezalarının anaparalarını görebilirler, biriken faizleri görüntüleyemezler.
SGK İdari Paara Cezası Nasıl Ödenir?
Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezası sorgulaması yapmak için işle yapacağınız sigorta kolunun belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen sigorta kolu kapsamında PTT ile ödeme yapmak isteyen kişiler, idari para cezalarının devlet borçları kısmında görüntülenmemesi durumu olabileceği için, ödeme yapmak isteyen kişiler, PTT yetkililerine yönlendirmeler hakkında talimat vermelidir.
PTT üzerinden SGK idari para cezası ödemesi yapmak isteyen kişilerin görevlilere iletmesi gereken yönlendirmeler şunlardır:
- 4a İşveren Ödemeleri,
- SGK MOSİP Ödemeleri,
- İşveren İdari Para Cezaları Ödemeleri.
Söz konusu menülerin aratılması halinde ekrana form gelecektir. Bu forma 26 haneli iş yeri sicil numaranızı yazmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ödenecek olan idari para ceza tutarı görülecektir. Ödenmesi gereken tutarı PTT gişesinden ödemeniz gerekmektedir.
Bazı durumlarda ödeme yapılsa bile sisteme ödemenin yapıldığına ilişkin bildiri girilmemiş olabilir. Bu sebeple işleminizden birkaç saat sonra tekrar sorgulama işlemi yapın. Ödemenizin işleme geçmemesi halinde dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
T.C. Kimlik Numarası ile SGK İdari Para Cezası Ödenir Mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezası ödeme işlemleri için pek çok kişi T.C. kimlik numarası ile idari para cezası ödemesi olup olmadığını merak etmektedir. Kimlik numarası ile idari para cezası ödemesi yapılmamaktadır. İdari para cezaları şahıs hesabına kesilmediği için yalnızca kurum ya da işletme için verilen cezalardır.
Bu sebeple idari para cezaları şahıslara değil kurum adına kesilir. Kurum adına kesilen idari para cezaları da iş yeri sicil numarı ile ödenmektedir. Ödeme yapacak kişiler kimlik numaraları ile ödeme yapmak isterlerse, ödemeler başarılı olmayacaktır. Ödeme işlemi yapacak kişilerin idari para cezası ödemesi için iş yeri sicil numarasını vermesi gerekmektedir.
İdari Para Cezasını Hangi Bankalardan Ödeyebilirim?
Kurum ve iş yerleri için verilen idari para cezası ödemesi yapmak için Ssoyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalar üzerinden ödeme işlemi yapılabilmektedir. SGK tarafından belirlenmiş olan idari para cezası ödeme işlemleri yapılabilecek bankalar ise şunlardır,
- Alternatif Bank
- Anadolu Bank
- Akbank
- Denizbank
- Finansbank
- Fortis Bank
- Garanti Bankası
- Halkbank
- HSBC
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Yapı Kredi
- Vakıfbank
- PTT
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
İdari para cezası ödemesi için merkezi tahsilat sistemi kullananlar, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile ödeme yapabilirler. Söz konusu bankalar, idari para cezası ödemesinde merkezi tahsilat sisteminde yer alan anlaşmalı bankalardır.
Çalışandan Kaynaklı İdari Para Cezasını İşletme Mi Öder?
Kurum ve iş yerlerinin idari para cezası alması, çalışanından kaynaklı olması durumları yaşanmaktadır. Böyle durumlarda, idari para cezası işverenin belgeli beyanı ile çalışanına ödetme durumu gerçekleşebilir. Çalışandan kaynaklı bir ihmal durumunda işveren Sosyal Sigortalar Kurumu’na çalışandan kaynaklı olduğunu beyan eden bir dilekçe yazmalıdır.
Çalışandan kaynaklı idari para cezası durumunun, işveren tarafından detayları ile belgelenmesi gerekmektedir. İşveren iş yeri denetiminden de meshul olduğu için gerçekleşen olay, işveren tarafından belgelenecektir.
İşveren tarafından beyan edilen evrakların incelenmesi halinde, idari para cezasının çalışanın hatası olduğu kesinleşmesi halinde, para cezasını çalışan ödemek zorundadır. İncelemeler sonucunda, idari para cezasının sorumlusunun çalışan olmaması halinde, dosya ve işlem masrafları işveren tarafından ödenmek zorundadır. Çalışan kişinin haklı olması durumunda, haksız yere itham edilmesi sebebiyle işverenine tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Bu yazı kapsamında T.C. No ile SGK idari para cezası sorgulama ve idari para cezasının kim tarafından ödeneceği konusu incelenmiştir.