Plakadan HGS ve OGS Ceza Sorgulama İşlemi

Plakadan HGS ve OGS ceza sorgulama işlemi online olarak yapılabilir. HGS ceza sorgulama ekranı aracılığıyla Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı yollar, Avrasya Tüneli, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, YSS Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nda meydana gelen ihlalli geçişler görüntülenebilir. HGS ve OGS sorgulama işlemlerinizi kontrollü şekilde yaparak ceza ödemelerinizin önüne geçebilirsiniz.
E-Devlet Aracılığı İle Plakadan HGS ve OGS Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-Devlet aracılığı ile plakadan HGS ve OGS ceza sorgulama işlemi için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile sisteme giriş yapınız.
- Kullanmanız gereken hizmetin adı “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama”dır. İlgili sayfaya tarayıcınızın arama motoru üzerinden erişebileceğiniz gibi e-devlet sisteminin arama motoru ile de erişim sağlanabilir.
- Kurumlar bağlantısını kullanarak hizmeti sunan kurumun sayfasına erişebilirsiniz. Kurumun sayfasında “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bağlantısına tıkladığınızda hizmete ulaşabilirsiniz.
- Son bir yıl içerisinde adınıza tescilli araç plakasına yazılmış trafik cezası yoksa hizmet sayfasında “Son bir yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı.” açıklaması görüntülenir.
HGS ve OGS Ceza Sorgulama İşleminde Hangi Bilgiler Yer Alır?
E-devlet aracılığı ile yapılan HGS ve OGS sorgulamalarında yer alan bilgiler şu şekildedir:
Son bir yıl içerisinde adınıza tescilli araç plakasına yazılan trafik cezası varsa Ceza Bilgileri tablosunda;
- T.C. Kimlik Numarası
- Aracın Plakası
- Cezanın Düzenlendiği İl
- Cezanın Düzenlendiği İlçe
- Ceza Tarihi
- Ceza Saati
- Ceza Tutarı (TL) bilgileri görüntülenir. Tablodaki İşlem alanında yer alan “Detay” düğmesini kullanarak, trafik cezanızın detaylı bilgilerine erişebilirsiniz.
Ceza bilgilerinin görüntülendiği tabloda “Detay” düğmesini kullanarak, Ceza Detay Bilgileri başlığı altında;
- T.C. Kimlik Numarası
- Aracın Plakası
- Tutanak Seri Sıra No
- Ceza Tutarı (TL)
- Cezanın Düzenlendiği İl
- Cezanın Düzenlendiği İlçe
- Cezanın Düzenlendiği Yer
- Ceza Tarihi
- Ceza Saati
- Ceza Maddeleri bilgilerine erişebilirsiniz. Ekranda yer alan “Yazdır” düğmesini kullanarak sayfayı yazdırabilirsiniz. Böylece HGS ve OGS sorgulama işlemlerinizin çıktısını alabilirsiniz.
OGS Ceza Ödemeleri Nasıl Yapılır?
OGS ceza ödeme yöntemleri şu şekilde yapılabilir:
- Gerçekleştirilen OGS ceza sorgulama işlemleri için PTT ve banka şubeleri kullanılabilir, ödemeler anında nakit olarak yapılabilir.
- E-Devlet üzerinden de plaka kaydıyla araca ait tüm geçiş cezaları görülebilmektedir. Sorgulama süreçleri için ceza durumlarına bakılabilir, ödemeler de doğrudan resmi site üzerinden online bir şekilde gerçekleştirilebilir.
- Banka hesaplarından OGS ceza sorgulama sonrasında ödemelerin yapılmasına izin verilir. Bu yöntemde taksitlendirme seçeneği de bulunur.
OGS Cezalarının Etkileri Nelerdir?
OGS cezalarına itiraz hakkı saklı tutulur. Ancak herhangi bir yanlışlık olmaması halinde cezanın hemen ödenmesi çok daha mantıklıdır. Buna göre OGS cezalarının etkileri şu şekildedir:
- Araç muayene randevusu alınamaz. Trafik cezalarıyla birlikte tüm OGS borçlarının kapatılmasının ardından randevu süreçlerinde onay verilir.
- Aracın muayene girebilmesinin tek yolu bu olurken aksi durumda çok daha yüksek tutarlı cezalar alınabilir. Muayene gerekliliklerinin yanı sıra cezanın ödemesinin geciktirilmesi de faiz eklenmesine neden olur.
- 15 günlük süre zarfında yapılacak ödemeyle indirim uygulanır.
HGS Bakiyesi Nasıl Sorgulanır?
Araç sahipleri, otoyol ve köprülerden daha hızlı ve kolay geçiş gibi avantajları olan HGS kartlarındaki bakiyeleri çeşitli yöntemlerle sorgulayabilir. Buna göre HGS bakiye sorgulama kanalları şu şekildedir:
- Banka şubeleri
- PTT şubeleri
- E-Devlet uygulaması
- HGS mobil uygulaması
Bakiye sorgulamadan en çok tercih edilen yöntem e -Devlet aracılığı ile sorgulama. E-Devlet ile sorgulama “turkiye.gov.tr” internet adresinden yapılıyor. E-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısında bulunan PTT Genel Müdürlüğü menüsünü açarak, açılan menüden “HGS Bakiye Sorgulama” seçeneğini kullanarak bakiye sorgulaması yapabilirsiniz. Bu yöntemler ile HGS ve OGS sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.