E-Devlet Sabıka Kaydı ve Ceza Evi Kayıt Sorgulama

E-devlet sabıka kaydı sorgulama işlemi ile online olarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sabıka Kaydı vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine, mahkumiyetine ilişkin bilgilerin bulunduğu belgelerdir. Hem adliyelerden hem de e-devlet üzeriden temin edilebilir. Sabıka kaydı içinhangi bilgilerin kaydedileceğine ilişkin düzenleme Adli Sicil Kanunu’nun 4. maddesinde belirtilir.
Sabıka Kaydına Hangi Bilgiler Eklenir?
Adli sicil kaydında, Adli Sicil Kanunu Madde 4 uyarınca tanımlanan bilgiler işlenir. Buna göre sabıka kaydına eklenecek olan bilgiler şu şekildedir:
- Hapis cezası kararı,
- Hapis cezasının ertelenmesi kararı,
- Adli para cezaları,
- Seçenek yaptırıma çevrilen kısa süreli hapis cezası,
- Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalı ile ilgili karar,
- Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen karar,
- Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar,
- Ceza zaman aşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar,
- Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı,
- Askerî Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki ferî cezalar.
Tüm bu bilgiler kanun gereğince sabıka kaydına eklenerek listelenir.
E-Devlet Üzerinden Sabıka Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden sabıka kaydı sorgulaması için bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- E-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve size verilen ya da sizin belirlemiş olduğunuz şifreyi kullanarak giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yapılmasının ardından Adalet Bakanlığı hizmetleri arasında bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri’nin altında yer alan Adli Sicil Kaydı Sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz.
- Adli sicil kaydınız bulunmuyorsa “Yukarıda Kimlik Bilgileri Bulunan Şahsın Adli Sicil Kaydı Yoktur” ibaresiyle karşılaşırsınız. Eğer adli sicil kaydınız varsa bunun detayları yine bu alanda gözükür.
- İlgili sayfada yer alan hizmet dökümü listelenerek gerekirse sabıka kaydı çıktısı da alınabilir.
Sabıka Kaydı Ne Zaman Silinir?
Adli Sicil Kanunu, adli sicil kaydının ne zaman ve nasıl silineceğini açıkça ifade etmiş, uygulamada oluşan tereddütler ise Yargıtay içtihatları yoluyla giderilmiştir. Buna göre sabıka kaydının ne zaman silineceği ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Eğer ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kaydı infazın tamamlanmasıyla kendiliğinden silinir. İnfazın tamamlanmasından anlaşılması gereken, ceza hapis cezasıysa bihakkın tahliye tarihi veya denetim süresinin son bulduğu tarihtir. Ceza adli para cezası ise, adli para cezasının ödendiği tarih veya tazyik hapsine çevrilmişse cezaevinden çıkış tarihidir. Örneğin, 3 yıllık kesinleşen cezası için 01.01.2016 tarihinde cezaevine giren, denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak 01.01.2017 tarihinde tahliye edilen bir kişinin adli sicil kaydı ( sabıka kaydı ) 01.01.2019 tarihinden sonraki gün silinebilir hale gelir.
- Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık halinde adli sicil kaydı silinir.
- Ceza zamanaşımının dolması veya genel af veya kişinin ölümü halinde adli sicil kaydı silinir.
Ceza Evi Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?
Ceza evi kayıt sorulama ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- TC kimlik numarası ve şifre ile e-devlet sistemine giriş yapılır.
- Kesin sonuç için arama motoru üzerine “Adalet Bakanlığı” yazılarak arama işlemleri gerçekleştirilir.
- Arama kayıtları arasından ihtiyacınıza uygun olanı seçilerek yönlendirme sayfalarının takibi ile işlem tamamlanır.
Kişinin hakkında ceza evi bilgisi bulunması sabıka kaydı oluşumunu da etkiler. Herhangi bir suçlama karşısında kişinin yargılanması isteniyorsa hakkında ceza evi kaydı oluşturulur ve ceza sürecini orada tamamlaması beklenir.